Aika usein meiltä kysytään, kuinka parisuhteemme kestää yhdessä työskentelyä. Sanoisin että aika hyvin, vaikka toki haastaviakin paikkoja tulee eteen matkan varrella! Silloin kun parisuhde voi muuten hyvin, on myös yhdessä yrittäminen mielekästä ja antoisaa. Keskenään erilaisia, mutta täysin toimivia tapoja sekä yrityksen pyörittämiseen että parisuhteen hoitamiseen on varmasti monia. Tässä kuitenkin muutama näkökulma, joista on matkallamme ollut meille apua.
Positiivinen palaute
On äärimmäisen tärkeää antaa kumppanille kiitosta ja positiivista palautetta aina, kun aihetta siihen ilmenee. Mikäli tämä tuntuu vaikealta, voi itseään myös haastaa huomaamaan positiivisia asioita ja kiitoksen aiheita herkemmin. Yhdessä työskentely voi nostaa kumppanista esille myös uusia positiivisia puolia! Itse ihailen Jarissa hänen kärsivällistä, rauhallista ja läsnäolevaa tapaansa toimia asiakaskohtaamisissa. Minä saan kiitosta silloin, kun käsiteltävä asia vaatii nopeaa tilannekuvan muodostamista ja selkeää toimintasuunnitelmaa. Kun toista muistaa säännöllisesti kehua, on myös kriittistä palautetta helpompi tarvittaessa antaa ja ottaa vastaan. Ja se kriittinen palaute on erittäin tärkeää muistaa antaa rakentavasti ja reilusti.
Keskustelu työn jakamisesta ja aikatauluista
Meillä on tapana pitää viikottain erillinen keskinäinen palaveri, jossa käydään läpi seuraavan viikon aikataulut ja tarkistetaan, että kaikki tärkeä on muistettu kalenteroida. Samalla käydään keskustelua työlistalla olevien asioiden tärkeysjärjestyksestä. Yleensä sovimme viikkoa etukäteen melko tarkasti, mitä tehtäviä kullakin on minäkin päivänä listalla. Yllätyksiä ja muuttuvia tilanteita tulee toki vastaan, mutta yhdessä rakennetut raamit helpottavat työskentelyä. Hyvä ja jäsentynyt ajankäytön suunnittelu vähentää kummasti stressiä niin työpaikalla kuin parisuhteessa.
Kumppanin erilaisuuden ja oman tilan kunnioittaminen
Vaikka olemmekin tehokas ja dynaaminen tiimi, olemme myös yksilöitä. Joskus toisen tapa hoitaa asioita on aivan yhtä hyvä ja toimiva, vaikka se olisikin erilainen. Vaatii jonkin verran pelisilmää huomata, mitkä asiat on parempi antaa toisen hoitaa omalla tavallaan ja missä yhtenevän ja selkeän toimintatavan sopiminen on tärkeää. Mekään emme aina ole kaikesta täysin samaa mieltä, mutta toistaiseksi jokaiseen tilanteeseen on löydetty ratkaisu yhdessä keskustellen. Tärkeintä on, että erimielisyyksien noustessa esiin molemmat osapuolet kokevat tulleensa kuulluiksi.
Kun yhdessä pyöritetään sekä yritystä että kotitaloutta, korostuu myös oman ajan ja tilan tärkeys. Jotkin työtehtävät vaativat enemmän hiljaisuutta ja ilmatilaa ympärille kuin toiset. Kotonakin on mukava olla välillä ihan omissa oloissaan ja keskittyä itselle mieluisiin asioihin. Pariskuntana voimme hyvin, kun yhdessä ja erillään olo vaihtelevat meille luonnollisessa rytmissä.
Aina ei puhuta töistä
Meillä puhutaan paljon, ja erityisen paljon luonnollisesti töistä. Sosiaalisessa mediassa saattaa vapaa-ajan selailun ohessa nousta esille jotakin työn kannalta kiinnostavaa. Puheluita, viestejä ja sähköposteja tulee myös iltaisin ja viikonloppuisin, vaikka pääsääntöisesti pyrimme rajoittamaan tavoitettavissa olon virka-aikaan. Joskus se omaan yritykseen liittyvä kuningasidea tulee mieleen keskellä yötä nukkumaan mennessä, ja se on päästävä jakamaan kumppanille juuri sillä hetkellä. Selkeä rajanveto työn ja vapaa-ajan välillä ei aina ole ihan helppoa. Joskus voi olla ihan mielekästäkin ajoittaa jokin tehtävä aikataulun sijaan juuri sellaiseen hetkeen, jolloin innostus ja keskittymiskyky sattuvat olemaan erityisen korkealla. Raja on kuitenkin osattava vetää johonkin. Usein jossakin vaiheessa päivän kääntyessä illaksi jompikumpi tokaisee että ”Tämä yksi asia vielä ja sitten ei enää tänään puhuta töistä.” Ja joskus lisäämme ajatuksella kalentereihimme päiviä, jolloin ei mietitä töitä vaan tehdään yhdessä jotakin aivan muuta.